Cart 0

Menstrual Cup/Cawan Haid FAQ

 Q1. Apakah cawan haid?

 A: Cawan haid adalah sejenis produk kebersihan haid yang boleh diguna semula, biasanya diperbuat daripada silikon gred perubatan yang fleksibel dan dipakai dalam vagina semasa haid untuk mengumpul cecair haid (darah yang mengandungi lapisan rahim).

 Q2. Berapa kerapkah perlu saya untuk mengosongkan cawan haid?

 A: Anda perlu mengosongkan cawan haid sekurang-kurangnya 12 jam supaya cecair tidak disimpan dalam badan terlalu lama. Bagaimanapun, anda perlu mengosongkan lebih kerap jika haid berat atau penuh.

 Q3. Adakah ia menyakitkan?

 A: Anda tidak patut terasanya langsung jika ia dimasukkan dengan betul. Jika anda berasa tidak selesa dalam jangka masa yang panjang selepas cup dimasukkan, cuba keluarkannya dan masukkan semula.

 Q4. Bagaimanakah batang MermaidCup's disesuaikan?

 A: Guntingkan panjang yang lebih jika anda mempunyai serviks yang lebih pendek. (Ketahui cara mengukur serviks anda -> sini jika anda tidak pasti)

 Q5. Apalah saiz yang patut saya guna?

  •  Saiz 1 – garis panduan umum, untuk wanita bawah umur 30 dan tidak pernah melahirkan anak melalui vagina

 Jilid 16 ML diameter 42 mm, cup + batang 76 mm, panjang batang 24 mm

  •  Size 2 - garis panduan umum, untuk wanita atas umur 30 dan/atau pernah melahirkan anak melalui vagina

 Jilid 20 ML diameter 46 mm, cup + batang 80mm, panjang batang 24 mm

Q6. Bolehkah saya menggunakan cawan haid sementara menggunakan IUD?

Kami mempunyai pelanggan yang menggunakan kedua-duanya pada masa yang sama tanpa mengalami masalah. Bagaimanapun, kami cadangkan anda supaya mendapatkan nasihat daripada doktor sebelum menggunakan cawan haid.


Manual Pengajaran untuk Pengguna Pertama Kali

  1.  Cuci tangan anda dengan sabun dan air. Merelakskan diri, cara terbaik adalah melakukan dengan keselesaan di bilik mandi anda sendiri. Sediakan diri secara mental bahawa anda mungkin tidak akan berjaya pada percubaan pertama. Jika anda tidak dapat melakukan, tidak apa, anda sentiasa boleh cuba lagi untuk kali seterusnya.
  2. Teroka, sentuh dan main dengan cup anda. Anda perlu berasa selesa dengan idea ia berada dalam badan anda. Terdapat banyak cara untuk melipat cawan haid, cuba eksperimen dengan pelbagai lipatan, anda boleh teruskan langkah seterusnya sekali anda yakin.
  3. Pemasukan – basahkan atau lincirkan cup anda dengan air atau pelincir berasaskan air. Cari posisi yang selesa seperti setinggan ke bawah, separuh mencangkung, duduk di atas mangkuk tandas, berdiri dengan satu kaki ke atas, bersandar pada katil anda. Letakkan cup terlipat di pembukaan vagina anda, luncurkannya ke dalam dengan perlahan-lahan dan lepaskan untuk membolehkan cup dibuka dalam vagina anda.
  4. Putarkan cup dengan ringan dan tarik batangnya untuk memastikan cup dibuka dan anda akan merasakan sedutan, ini adalah sangat penting untuk menghalang kebocoran.
  5. Pengeluaran – cuci tangan anda dengan sabun dan air, cari posisi yang selesa seperti mencangkung atau duduk di atas mangkuk tandas, cuba sampai ke batang atau bahagian bawah cup. Sekali anda sampai ke bahagian bawah cup, cubit asasnya dan putarkan untuk melepaskan sedutan dan memecahkan meterai. Dengan tangan yang stabil, tarik cup keluar dan tuangkan isi ke dalam mangkuk tandas.
  6. Cuci dan bersih – Cuci cup anda dengan sabun dan air suam dan masukkannya semula. Sekiranya anda menggunakan tandas awam, bawa sebotol air yang bersih untuk membasuh cup.
  7. Pensterilan dan penjagaan – Pada akhir kitaran anda, anda perlu mensteril cawan haid anda dengan mendidih atau merendamnya dalam air mendidih selama sekurang-kurangnya 5 minit. Udara keringkan sepenuhnya dan simpan di dalam beg basah anda untuk kitaran seterusnya. Jika anda tidak menggunakannya dalam tempoh lebih daripada tiga bulan, mensteril semula sebelum penggunaan.
  8. Berlancong – cawan haid adalah sahabat baik anda ketika melancong. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan ketika dalam perjalanan. Sentiasa pastikan anda mempunyai akses ke sumber air bersih dengan membawa sebotol air bersih/mendidih dengan anda. Bawa beberapa lagi pantyliner untuk kecemasan.

Menghadapi masalah dengan MermaidCup anda? Jangan bimbang! Kami bersedia untuk membantu.

Ia bukan rahsia bahawa terdapat keluk pembelajaran untuk menggunakan cawan haid, ada yang mengambil lebih masa daripada yang lain. Oleh itu, jangan mudah berputus asa dan terus mencuba, anda akan dapat ganjaran dalam seratus kali ganda.

Masalah umum dan panduan penyelesaian

 1. Cup saya tidak dapat masuk

Sentiasa relaks. Relaks minda anda, relaks vagina anda. Percaya saya, inilah kuncinya! Pastikan anda melakukan di tempat yang amat selesa mengetahui tanpa gangguan. Pastikan anda membasahkan cup anda dengan air atau pelincir berasaskan air jika anda mahu, lakukan dengan perlahan dan lemah lembut, percaya badan anda. Jika anda gagal, jangan berputus asa, cuba lagi apabila anda rasa bersedia.

 2. Cup saya tidak dapat dibuka

Cuba pusing dan putarkan cup anda dengan perlahan dan semak lagi, jika ia masih tidak dibuka, keluarkan dan masukkan semula, cuba cara lipatan yang lain dan cari satu yang sesuai untuk anda. Saya berpendapat bahawa mengeluarkan dan memasukkan semula adalah lebih mudah daripada menyesuaikan atau cuba membukakannya apabila berada di dalam.

 3. Pembocoran

Biasanya pantyliner adalah cukup untuk menyerap apa-apa residu darah haid apabila anda menggunakan cup. Walau bagaimanapun, jika pembocoran adalah lebih daripada yang boleh diserapkan oleh pantyliner, anda perlu semak beberapa perkara berikut:

 a. Cup tidak dibuka – Menyentuh sekitar tepi cup dengan jari anda dan semak sama ada ia terdapat apa-apa lipatan. Tarik batang cup dengan lemah lembut untuk semak sama ada anda rasa apa-apa sedutan.

b. Cup melimpah – jika anda pengguna baru cup, anda mungkin perlukan masa untuk belajar aliran dan irama anda, dan kadang-kadang, aliran anda mungkin lebih berat, keluarkan cup anda dan semak.

c. Jika semua telah disemak, pembocoran mungkin disebabkan oleh saiz yang tidak betul, atau isu-isu lain, sila e-mel hello@cottonmermaid.my, kami akan cuba menyelesaikan masalah anda bersama-sama.

 4. Batang cup mengganggu saya

Anda mungkin mempunyai serviks yang lebih pendek. Jika anda tidak pasti ketinggian serviks anda, ukur dengan jari anda.

Apakah itu serviks dan bagaimanakah cara mengukur ketinggian serviks anda sendiri?

Pendek kata, serviks ialah tisu leher berbentuk silinder yang menyambungkan vagina dan uterus. Terletak di bahagian paling bawah uterus, serviks terdiri terutamanya daripada tisu fibromuskular. Ia lebih kurang dua inci panjang.

Inilah cara anda mengukur ketinggian serviks anda:

• Basuh tangan anda dengan teliti

• Letakkan satu kaki di atas penutup mangkuk tandas atau tepi takung mandi

• Gunakan sama ada jari tengah atau indeks anda, masukkan dengan perlahan-lahan ke dalam vagina anda. Masukkan jari anda sejauh sampai serviks anda (atau tidak sampai jika anda mempunyai serviks yang tinggi)

• Ambil perhatian sejauh mana jari anda telah dimasukkan

cervix-height.jpg